Begroting 2019

6 Sociaal domein

Ontwikkelambities

Ontwikkelambities

 

Nieuwe bestedingen (bedragen * € 1.000)

Jaarlijkse lasten

2019

2020

2021

2022

Bijdrage huisvesting statushouders **

15

15

15

15

Onderzoek naar doorontwikkeling SW bedrijven **

75

Ophogen re-integratiebudget P-wet **

500

500

Integratie statushouders **

75

75

75

75

Voorkomen en verminderen van grensoverschrijdend gedrag bij sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties. **

50

Inclusieve samenleving **

166

166

Proeftuin Veghel  **

400

400

Samenwerking welzijnsorganisaties **

75

Werkbudget preventie en innovatie sociaal domein **

1.000

Kapitaallasten nieuwe investeringen

Reserve sociaal domein **

-2.356

-1.156

-90

-90

Nieuwe Investeringen (bedragen * € 1.000)

Investeringsbedrag

2019

2020

2021

2022

Geen investeringen

TOELICHTING OP ONTWIKKELAMBITIES 2019

Bestedingen 2019

Bijdrage huisvesting statushouders
De gemeente ontvangt een taakstelling van het rijk betreffende de huisvesting van statushouders. De gemeente is dus verantwoordelijk, maar  heeft echter geen woningen en is voor de huisvesting afhankelijk van woningcorporaties. Statushouders behoren tot de doelgroep van de corporaties. De gemeente wil corporaties hierbij behulpzaam zijn.
Middelen zijn bedoeld voor het huisvesten van statushouders.

Onderzoek naar doorontwikkeling SW-bedrijven
Het uitvoeren van een onderzoek naar de doorontwikkeling van de SW bedrijven. Door de fusie is de gemeente Meierijstad mede eigenaar van  twee SW bedrijven, IBN en WSD. Door de invoering van de participatiewet is de rol van deze bedrijven veranderd. Op dit moment wordt met beide bedrijven geëxperimenteerd met een nieuwe manier van werken, hetgeen nieuwe beleidsinformatie oplevert. Om voor de gemeente Meierijstad een goede richting te bepalen dient onderzoek uitgevoerd te worden. De expertise en capaciteit om een dergelijk onderzoek zelf uit voeren hebben zij niet in huis. Daarom wordt een extern onderzoeksbureau ingeschakeld.

Ophogen re-integratiebudget P-wet
Meierijstad heeft in verhouding een beperkt re-integratiebudget. Toch vraagt de inspanning om mensen uit het bestand geschikt te maken voor de arbeidsmarkt om meer middelen dan wij beschikbaar hebben. Denk hierbij aan coaching, (om)scholing, training en competentieontwikkeling. Nu de economie aantrekt is het interessant onze inspanning te intensiveren. De kans op succes is nu maximaal.

Integratie statushouders
Voorgesteld wordt om naar de integratie van statushouders onderzoek te doen en in 2019-2022 tot een uitvoeringsprogramma te komen. Daarom worden daarop vooruitlopend nu middelen gevraagd als uitvoeringsbudget.

Voorkomen en verminderen van grensoverschrijdend gedrag
Op grond van de resultaten van een pilot (tot mei 2018) wordt het college geadviseerd over de aanpak van grensoverschrijdend gedrag bij sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties. De verwachting is dat we vanaf 2019 aan deze organisaties subsidievoorwaarden zullen gaan stellen die tot dit resultaat moeten gaan leiden.

Inclusieve samenwerking
Om een inclusieve samenleving te realiseren, waarin iedere inwoner kan deelnemen ongeacht of hij/zij vitaal is of een beperking heeft, dient de gemeentelijke organisatie het goede voorbeeld te geven.

Proeftuin Veghel
Geïnspireerd op de pilot Proeftuin Ruwaard in Oss en het PIM-project van Meierijstad in Sint-Oedenrode en Schijndel willen we in de kern Veghel een pilot gaan opzetten met een innovatieve en integrale aanpak samen met alle partners uit de P-wet, Jeugdwet en Wmo.

Samenwerking welzijnsorganisaties
In Meierijstad hebben twee welzijnsorganisaties ONS Welzijn en Welzijn de Meierij en drie organisaties voor maatschappelijk werk Lumens, Aanzet / ONS Welzijn en Juvans. Partijen zijn in een vergevorderde fase van samenwerking. Als gemeente willen wij graag regie blijven houden op deze samenwerking en de opdracht voor dit consortium formuleren vanuit de visie en inkoopkeuzes die wij in 2018 maken..

Werkbudget preventie en innovatie sociaal domein
Meierijstad staat aan de vooravond van een grote transformatieopgave in het sociaal domein. Dit betekent dat we echt zaken gaan veranderen en meer gaan inzetten op burgerinitiatieven, preventie en innovaties. We doen dit om het sociaal domein goedkoper, beter of sneller te maken. Het werkbudget wordt ontschot ingezet voor zowel projecten en initiatieven vanuit de P-wet, Jeugdwet en Wmo.