Begroting 2019

7 Volksgezondheid en milieu

Wat gaan we daar voor doen?

Wat gaan we daar voor doen?

7.1 We stimuleren gezond gedrag en zorgen voor een gezonde leer- en leefomgeving. We zetten in op preventie van onder andere alcohol- en drugsgebruik.

We gaan vanuit de positieve gezondheidsgedachte aan de slag om gezondheidsverschillen te verkleinen. Dit doen we op basis van de prioriteitsstelling van speerpunten uit het uitvoeringsprogramma.

We maken een sociale kaart van Meierijstad.

We gaan bouwen aan een Netwerk Positieve Gezondheid. Er komt structureel overleg met de huisartsen uit Meierijstad, aanvullend aan de bestaande reguliere overleggen.

7.2 Wateroverlast en verdroging gaan we tegen door waterberging en ontkoppeling van riolering.

We gaan door met het samen met de waterschappen stimuleren van het afkoppelen en vasthouden van regenwater op particulier terrein.. Verder gaan we daar waar mogelijk invulling geven aan een hemelwaterverordening.  

We gaan samen met de waterschappen en belangenorganisaties verder met het invulling geven aan de projecten benoemd in het "project Ruimte voor de Aa” en "project Dommelvallei".  Dit betreft met name de 2 icoonprojecten aan de Aa, te weten “waterbuffer Erp” en “Van Aa-broeken naar centrum Veghel” en de 4 projecten “Zoetwatervoorziening / Zuidelijke bypass” , “streekpark Kienehoef”, De Neul” en ‘’t Laar” in Sint-Oedenrode.

Wat betreft het onderwerp Ruimtelijke Adaptatie participeert Meierijstad via de Watersamenwerking As50+ in een aantal projecten die een versnelling beogen van het klimaatbestendiger maken van de openbare ruimte. Naar verwachting worden ook in 2019 nieuwe projecten aangedragen voor uitvoering. Eén van die projecten in voorbereiding is een gezamenlijke klimaatstresstest.
Verder is via het Regionaal Bestuurlijk Overleg Maas een uitvoeringsprogramma uitgebracht dat beoogt dat projecten in de openbare ruimte worden gerelateerd aan klimaatopgaven. De extra financiële inspanning is daarvoor indicatief in beeld gebracht en als regiobod naar het Rijk gestuurd.
Tenslotte krijgen de klimaatthema’s droogte, hitte en wateroverlast een plek in de Omgevingsvisie.

We overleggen maandelijks in watersamenwerkingsverband As50+ en Meierij over waterthema’s., waaronder waterbewustzijn.
We besteden gedurende het jaar aandacht aan manieren om het waterbewustzijn te verhogen.
In 2019 betrekken we burgers en bedrijven bij de diverse projecten. We (As50+) hebben ons aangesloten bij “Operatie Steenbreek” waar in 2018 al acties hebben plaatsgevonden. In 2019 is wederom een plan van aanpak (Operatie Steenbreek As50+ 05-04--2018) opgesteld met verschillende acties. Vanwege de geslaagde actie “tegel eruit, plant erin 2018” zal deze ook in 2019 worden gehouden.

7.3 We formuleren een ambitieuze doelstelling op het gebied van circulaire economie: hergebruik van grondstof en afvalscheiding. We stimuleren en belonen afvalscheiding.

We harmoniseren de afvalinzameling voor huishoudens vanaf 2019. De nieuwe systematiek moet inwoners gaan helpen nog meer afval te scheiden. Hiermee creëren we minder restafval en dragen we bij aan een circulaire economie.

7.4 We gaan beter en scherper meten, monitoren en handhaven op de provinciale en landelijke milieunormen.

Geen activiteiten in programmabegroting opgenomen voor 2019.

7.5 We gaan inhoudelijk aan de slag met duurzaamheid, in verschillende rollen.

De duurzaamheidsvisie met uitvoeringsprogramma op hoofdlijnen wordt in november 2018 voorgelegd ter bestuurlijke besluitvorming. In 2019 krijgt de uitvoering vorm op basis van de prioriteiten van het uitvoeringsprogramma.

Wij bevorderen duurzaamheid bij werkzaamheden in de sector grond- weg- en waterbouw met behulp van afwegingsinstrumenten.

7.6 In 2050 is Meierijstad een energie neutrale gemeente. Uiterlijk 2018 ligt er een plan “Meierijstad energieneutraal”.

We starten in 2019 de voorbereidingen voor de warmteplannen voor alle wijken en trekken vanaf de start samen op met de woningcorporaties als zeer belangrijke partner.

We stimuleren en verleiden kopers en bouwers om energieneutraal en circulaire gebouwen te realiseren, zowel bestaand als nieuwbouw. We ondersteunen hierin via een revolverend duurzaamheidsfonds.

We stellen een (duurzame) mobiliteitsvisie Meierijstad op in 2019/2020 in nauwe samenhang met de omgevingsvisie Meierijstad.

We zetten in op het maken van afspraken met het bedrijfsleven over verduurzaming, omdat uit de nulmeting energieneutraal 2050 blijkt dat een derde van het energieverbruik bij het bedrijfsleven ligt.